Ne zaman tekrar blog yazmaya başlasam kesin okuyucu arayüz tasarımını ve blog sloganını değiştiririm. Yeniden başlayacaksam, yenileyerek başlamam gerekir. Eğer tekrardan yazacaksam eskinin üzerine bir şeyler katmalıyımdır…
Blog yazmaya yeniden başlıyorsam; verdiğim arada kendime bir şeyler katmış olmam ve başlangıcı heyecanlı yapmam gerekir. Yoksa devamı gelmez. Kısaca; ben aynı heyecanla yazabilmek için üzerime düşeni yerine getirmeliyimdir…
Ama benim heyecanımı ve yazılarımdaki kaliteyi artıracak bir şey var ki onu yalnızca siz verebilirsiniz; Yorum! Yorum olmazsa yazı yavan olur. Yorum olmazsa yazan kendi kendine konuşuyormuş gibi olur. Yorum olmazsa, bloglarda heyecan da olmaz, devamlılıkta…
Açık konuşayım; eskiden forum siteleri vardı. Şimdiki gibi tek tük değil, benim bile vardı. Peki, şimdi neredeler?
Uzun yazmayacağım; Arama motoruna bir ihtiyacını veya sorunu yazdığında cevabı hangi sayfalarda buluyorsun? Tabi ki de sosyal medya sayfalarında değil! Çok şükür ki forum siteleri, blog sayfaları ve oralarda bir şeyler yazanlar var…
Sosyal medya sayfaları internetteki bilgi akışını resmen baltaladı. Forum sitelerini öldürdü. Sıra bloglarda! Eskiden binlerce okuyucusu olan blog sayfaları şimdi teker teker, tabiri caizse kepenk kapatıyor. Neden mi? Tabi ki de ilgisizlikten!
Size düşen sorumluluklar var!
Yorum yazın…
Okuduğunuz yazıların altına yorum yazın ki yazan kişi okuyucudan gelen geribildirimi alsın. Yorum yazın ki yazar okuyucuyla iletişim kurduğunu anlasın. Tıpkı ilkokul öğretmeninin öğrencilerine söylediği gibi; katılım sağlayın ve o parmaklar havaya kalksın…
İşte o zaman yazan da okuyan da blog sayfalarının devamlılığına katkı sağlamış, sosyal medya çılgınlığına tepki koymuş olur!
Allah (C.C.), çarşınıza pazar versin. Selametle…
Sosyal medya nedeniyle blog yazarları içeriklerini oluşturmaktan aciz. Beyinlerinde bir fikirler belirse bile bunları yazıyı çevirmek yerine Twitter üzerinde paylaşıyorlar. Fikir paylaşıldığı için tekrar altını doldurmaya gerek bile kalmıyor. Twitter akışındaki paylaşım onları tatmin ediyor ve blogları bomboş kalıyor. Sosyal medya blog yazarlarını esir almış durumda. Şahsen hiçbir sosyal medya sitesini kullanmıyorum. Kullanmayı da düşünmüyorum.
Çok doğru söylemişsiniz. İğneyi başkasına batırıyorsak, çuvaldızı da kendimize batırmalıyız. İçerik üretemeyen ve bu işi reklama döküp ücretli makale satın alan blog yazarlarını ayrı tutuyorum. Ama gerçekten emek harcayanlar da var ve desteklenmeli.
Akifcim yazını okudum ve sana hak veriyorum. eskiden forum sitelerinde ne ararsak buluyorduk . gerçi hala öyle. sen blog sitesi yerine tiktok gibi bir site falan açsaydın keşke. bütün ülke orada şebeklikle meşgul 😀
Kardeşim yorumun için teşekkürler. Anlamıyorum öyle TikTok gibi şeylerden 🙂 Ayrıca “şebek” kelimesi çok güzel oturmuş. 🙂
Blog yazarlığı eskisi gibi harika günlerinde değil bunun nedenleri çok fazla yazılacak içerikler ya hep aynı yada değiştirilerek iteleniyor yada bizim milletimiz gerçekten okumasını sevmiyor. 🙂 Güzel yazı teşekkürler.
Ziyaret ve yorumunuz için teşekkür ederim. Makale satın alıp blog açanları konuşmaya başlarsak sabaha kadar sürer sanırım 🙂
Çok güzel ve temiz bir site. Tebrik ederim. Blog yazarlığı YouTube’un ne yazık ki çok gerisinde kaldı. Mali kaygılarla bu işe giriliyorsa hiç adım atılmamasını tavsiye ederim.
Teşekkür ederim. Şimdi bir çok medya şirketi internet televizyonlarını hayata geçirmeye başladı. Vlog ve Youtube’un internetteki hakimiyetinin giderek daha da artacağını düşünüyorum. Sizin de dediğiniz gibi; maddi kazanç elde etmek için blog yazmak, boşa kürek sallamaktan başka bir şey olmaz.
sosyal medya her şeyi öldürmeye çoktan başladı. yakında kişisel blogçuluk tarihe karışır.
Kişisel blog yazanlar her zaman olur da okuyucu olur mu onu bilemem 🙂 Hayırlısı olsun. Yazmaya devam…
Harika bir yazı. Katılıyorum. Ayrıca blog yazmaya lütfen ara vermeyin. Blogunuz her daim var olsun ve sürekli farklı bloglar ile baştan başlamayın. Bu arada sizi yeni keşfettim ve bir “merhaba” demek istedim, banada beklerim;
Blog yorumlarında reklam yapmak yasaktır.
Merhabalar, yorumunuz için teşekkürler. Vakit bulduğum ve ayırdığım sürece yazmaya devam edeceğim İnşAllah.
Bloğunuzu ziyaret ettim. İsminizde bağlantı mevcuttur, ama yorum içeriğine yazdığınız adresleri silmek zorundayım. Yıllardır yaptığım bir uygulama. Size özel değil, yanlış anlaşılmasın.
Hoşgeldiniz. Her zaman beklerim.
Bu konu hakkında da kendi blogumda uzun uzun yazmıştım. Aylardır arkadaşlarımla da tartışıyoruz bunu. Bulabildiğimiz tek çözüm karşılıksız yazmak. Kabul edelim ki biz blog yazarları da eskisi gibi sık sık yazmıyoruz artık. Tabi burada suç tamamen bizim de değil. Yazdıklarımız okunsun, okuyanlar fikirlerini söylesin diye bekliyoruz biz. Ama bu karşılığı göremeyince eskisi gibi yazma şevkimiz kalmıyor.
Bu arada neden daha önceden blogunuzu keşfetmediğime çok üzüldüm. Çok temiz bir blogunuz var. Takip listeme ekledim. Ayrıca hemşehri olduğumuzu da okudum. Bir gün karşılıklı muhabbet etmek dileğiyle…
Merhaba. Çok doğru yazmışsınız. En güzeli karşılıksız yazmak ama bu da aslında bir tercih. Karşılıksız yazacaksam, sanırım deftere günlük tutmayı seçerdim. Benim istediğim; yazdıklarıma olumlu/olumsuz tepki gösterilsin ve karşılıklı inovasyon olsun. Etkileşimli yazılar ve yazarla okuyucunun iletişim kurması bence en güzeli.
Ben bloğunuzu bir süredir takip ediyorum. Güzel yazıyorsunuz. Bu arada İstanbul’da yaşıyorum. Fırsatımız olursa görüşmeyi bende isterim.
Hala yeni yeni açılan bloglar var. Demek ki bloğa ilgi bitmemiş. İlerde ne olur bilemem tabi.
Yazmak güzel bir şey. Her zaman yazan bulunur. Ama burada devamlılık önemli. Blog açmaktan ziyade devamını getirmek daha önemli bence. Yorumunuz için teşekkür ederim.
Blogu çok geç farkettim keşke 2010lu yıllarında keşfetseydim
Hocam, geç olsun da güç olmasın. Bundan sonra ziyaretlerinizi beklerim artık 🙂
Her zaman ?
Çok uzun yıllardır blog yazıyorum ve bende insanların ilgisizliğinden yakınıyorum. Eskiden insanlar daha ilgili ve saygılı davranıyorlardı. Ne yazık ki yorum yazma oranı normal bir yazıda 10.000’de 1 falan, ziyaretçiyi yorum yazmaya teşvik edecek bir dil kullanıldığında ise bu sayı artıyor. Daha çok yazara soru sordurmak yorumu arttırıyor. Öte yandan 2000’li yıllarda forumlardan iyi bildiğimiz “Emeğe Saygı Göster… yap” şeklinde uyarılar bile artık insanlar tarafından hoş karşılanmıyor. Ziyaretçisinden yada üyesinden manevi karşılık talebinde ise insanlar sitelerin kendilerini küçük düşürdüğünü düşünüyor. Öte yandan yorumların siteye inanılmaz katkısı oluyor, çok yazı yazmak değil, çok yorum almak daha iyi bir durum.
Haklısınız. Çok yazıdan ziyade ziyaretçiden çok etkileşim almak önemli hale geldi. Artık Google statik siteler değil dinamik ve ziyaretçileri ile konuşan sitelere önem veriyor. Malesef Türkiye’de özellikle blog yazılarına yorum yapma olayı veya kültürü yok. Bu da üzücü bir durum. Zamanla bu durumun değişmesini ümit etmekten başka çaremiz yok.
Blog sayfalarını canlı tutmak konulu yazınızdaki görüşlerinize yüzde 1000 katılıyorum. Blogu açmak bir amatör için dahi maksimum 1 saaatlik iş. Bütün mesele blogu sistemli şekilde yönetmede. Karşıdan bakılınca blog yazmak çok kolay ve basit bir iş gibi görünüyor ama blogda bir editoryal takvimle düzenli çalışmak, güncel kalmak, teknolojik yenilikleri uygulamak çok mesai alan işler. YouTube, Twitter ve Instagram’ın bloglara çok büyük zarar verdiğini düşünüyorum ben de. İnsanlar, fast food yaşamaya alıştırıldılar. Kısa cümleler, 1-2 çarpıcı fotoğraf ve yüzeysellik bloglardan çok daha fazla rağbet görüyor. Niçin? Çünkü bloglar insanlardan bir “mesai” istiyor. Zaman ayırma, okuma, bloggerın argümanlarını muhakeme etme, analiz yapma,… Devamını oku »
Öncelikle vakit ayırıp yaptığınız yorumla yazımı zenginleştirdiğiniz için teşekkür ederim. Yazdıklarınıza katılıyorum. Nereden başlasam bilemedim. Çünkü üzerine makaleler yazılacak konulara değinmişsiniz. Hepsi de nokta atışı tespitler. Malesef ülkemizde bir şeyler okuma olayı yaygın bir davranış değil. Özellikle internette bu durum daha da kötü diyebilirim. Saçma görsel ve vurgularla başlık atan haber siteleri ve sosyal medya sayfaları ziyaretçilerin neredeyse tüm zamanını alıyor. “Bir blog yazarını takip edeyim. Ne yazmış merak ediyorum.” vs. diyen çok az sayıda insan var. Herkes sosyal medya ile vakit geçiriyor. Blog sayfalarında ihtiyacına cevap bulan o satırları okuyup hemen çıkıyor. Konuşulacak ve yazılıp çizilecek çok konu var.… Devamını oku »
Forum sitelerinden umudu kestiğim 2012 yılında açtım ilk bloğumu. Bir sene sonra da ilgisizlikten kapattım. Sonra yine açtım ve yine kapattım. Birkaç kez böyle tekrarladı blog hayatım.
Facebook ve Twitter ile tamamen koptu blogculuk ile bağlarım. .
Son bir kaç aydır yeniden kendi adıma açtığım bloğum ile devam etmeye başladım. Sosyal medyanın beni körelttiğini yazma hevesimi yediğini hissettiğim anda yaptım bunu.
Allah izin verir ise en az beş sene hiç ara vermeden yazmak istiyorum.
Selamlar sevgiler..
Nizamettin Bey, öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim.
Sosyal medya aslında genel anlamda interneti baltaladı diyebilirim. Ama içinde yazma isteği olanlar için sosyal medya bir engel değil diye düşünüyorum. Çünkü ben sosyal medyayı bloguma okuyucu çekmek için kullanıyorum. Kendim de sosyal medyada vakit öldürmekten kaçınıyorum.
Sosyal medyayı kendine mesken tutmuş kişiler zaten bloguma girse bile yazılarımı okumuyorlar. O yüzden herkes gelsin değil de gerçek okuyucu gelsin taraftarıyım. Hevesimiz kırılmamalı. Tekrardan blog yazmaya başlamış olmanız sevindirici. Blogunuzu ziyaret edeceğim. Sürekli yazmanız dileğiyle…
Elbette sosyal medya blog okuyucusunu arttırmak için ideal bir ortam. Lakin ben kısa kısa yazmaktan uzun yazmayı unutuyordum 🙂
Demek istediğinizi şimdi daha iyi anladım 🙂 Blog yazmaya tekrar başlamış olmanız güzel. Hayırlı olsun 🙂
Samimi olmuş. Elinize sağlık..
her zamanki gibi güzel bir makale olmuş. çok doğru tespitlerde bulunmuşsun.
Yorum yapmamız istenen bir yazı yorumsuz bırakılmaz 🙂 Ancak yazının sonundaki turuncu ördek yazısı meğer ayrı bir linkmiş önce bir oraya gittim geldim.
Evet sosyal medya maalesef blog içeriklerini çok azalttı; orada hızlı paylaşım yapabilmek, içerikler hakkında daha az düşünmek zorunda olmak ve hızlı reaksiyon alabilmek cazip geliyor. Bir süre sonra bloga yazı yazmak zor gelmeye başlıyor; asıl amacımızı unutmaya başlıyoruz.
Çok güzel bir noktaya değinmişsiniz ve ‘bilgi edinmek istiyorsanız bilgi verenlere okuduğunuzu belirtin’ demişsiniz 🙂 Umarım bu yazınız da çok kişiye ulaşır ve bilgi verenlerimiz çok olur 🙂 Elinize sağlık!
Yorumunuz için teşekkür ederim. Bloglar özgün bilgi üretiminde ve kitlelere bilgi aktarımında artık en önemli araçlar oldu. O yüzden internetin bu bilgi kaynaklarına destek olmalı ve en azından biz blog yazarları olarak blog yazılarına yorum yapma konusunda birbirimize destek olmalıyız. Unutmayalım ki; yazar okuyucu ile ne kadar çok etkileşime girerse o kadar kaliteli işler çıkacaktır.
Bir çok blog artık haber sitesine dönüşüyor. Özgün makale yazıları gittikçe azalmakta.
Merhabalar.
Blogunuzu wmaracında paylaşmış olduğunuz blog tanıtım başlığında gördüm.
Hem bir bakayım nasıl bir blog diye, hem de bir yazınızı okuyayım dedim.
Öncelikle şunu söylemeliyim ki; blog tasarımınızı çok beğendim. Yani her şey yerli yerinde, renkler göz yormuyor, reklamlar rahatsız edici değil. Ve bu benim için (bir ziyaretçi olarak) çok büyük bir artı.
Bunun dışında tesadüf olarak tıkladığım bu yazınızı da gerek imla, gerekse içerik açısında oldukça faydalı ve özgün buldum.
Daha çok ziyaret edip, daha fazla yazılarınızı okuyacağımdan şu anda itibaren emin olabilirsiniz.
Başarılarınızın devamını dilerim.
İyi bloglar.
Yorumunuz için size teşekkür ederim. uzun süredir blog yazarlığı yapıyorum ve bu konuda eski tecrübelerimden dersler çıkarmaya çalışıyorum. Elimden geldiğince ziyaretçilere makalelerimi okuyacakları uygun ortamı sağlamaya çalışıyorum. Sizin gibi geri dönüşler beni sevindiriyor.
Bloguma yapacağınız ziyaretler için şimdiden size teşekkür ederim. Ben de sizin blogunu ziyaret edeceğim.
Selamlarımla.
Akif bey çok dopru şeyleri kaleme alıyorsunuz teşekkürler